Régészeti bejelentés

Régészeti bejelentés

Bármikor, bárkivel előfordulhat, hogy földmunkavégzés során régészeti leletre bukkan: építkezés, útépítés, közműfektetés, vagy szántás, kertásás, faültetés során.

Ilyen esetekben felbukkanhatnak edénytöredékek, csontok, fémtárgyak, melyek jelzik a régészeti lelőhelyet.

A lelet megtalálójának ebben az esetben kötelessége, hogy a földmunkát az érintett részeken abba hagyja, az előkerült leleteket biztonságba helyezze és értesítse az illetékes Múzeumot. 

„Nem érdemes – és tilos! – a megbolygatott helyszínen “tovább kutatni”, turkálni, leleteket keresni, mert ezzel több kárt okoznak, mint hasznot, valamint ez akár veszélyes is lehet.”

Kiskunfélegyháza és környékének, járás területének és annak településein Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma (6100 Kiskunfélegyháza, dr. Holló Lajos u. 9. ) rendelkezik intézkedési hatókörrel.

A leletek birtoklása – amennyiben legális formában (pld. örökléssel került birtokba) nem törvénybe ütköző, azonban a célzott gyűjtés – fémkeresős kutatás a régészeti lelőhelyen szigorúan tilos!

A leletek legmegfelelőbb őrzési helye a Múzeumban van, itt állnak rendelkezésre olyan szakemberek, akik a leltek meghatározását, tisztítását, konzerválását szakszerűen el tudják látni.

Szakértő kezek hiányában a leletek hetek, hónapok, de bizonyos anyagúak akár napok alatt is teljesen tönkre mehetnek, megsemmisülhetnek.

Érdemes tehát a lelteket felajánlani a Múzeumnak. Ha ismerjük előkerülésük pontos lelőhelyét, feltétlen közöljük azt is, hiszen így akár egy új lelőhely ismerté válásához is hozzá járulhatunk.

Mi a teendő régészeti lelet előkerülésekor?

Törvény írja elő, hogy minden, ami a földben található, az a Magyar Állam tulajdona.

Ha földmunka közben régészeti lelet kerül elő, értesíteni kell a múzeumot.

A régészeti lelet történeti forrás, de történeti forrás igazán akkor lesz belőle, ha az előkerülés körülményei ismertek a régész számára.

Tehát az előkerült leletet meg kell hagyni eredeti helyén, hogy régész tárhassa fel.

Hol lehet bejelenteni?

Kiskun Múzeum
Cím: 6100 Kiskunfélegyháza, dr. Holló Lajos u. 9.
Tel.:  +36-76-461-468

Régészeti szolgáltatásaink

A régészeti szolgáltatási tevékenység a földmunkával járó fejlesztéssel, beruházással összefüggésben végzett régészeti szakfeladat, a feltárásra jogosult szerv által a beruházóval kötött szerződés alapján vagy hatósági határozatban meghatározottak szerint nyújtott – a régészeti feltárás szakszerűségét jogszabályban meghatározott feltételeknek megfelelő szakember révén biztosító – szolgáltatás.

A szolgáltatások esetén mindig szerződést kell kötni a Múzeummal a feladatellátásra.

A Megrendelés szóbeli formája nem elegendő.

Megrendelőlap letöltése itt: Régészeti megrendelő

Régészeti megfigyelés

Jogszabályban meghatározott, kötelező jelleggel a beruházás, építkezés földmunkájának régész által a helyszínen történő folyamatos figyelemmel kísérése és a tevékenység régészeti dokumentálása.

A kiskun Múzeum vállalja, hogy a régészeti megfigyelést, szakfelügyeletet a földmunkák időtartamára biztosítja, és az ott esetlegesen jelentkező régészeti objektumokat, azok kibontása nélkül, dokumentálja. 

Az eljárás lefolytatásáról, díjszabás mértékéről információ kérhető: a +36-76-461-468-as telefonszámon

Kiskun Múzeum © 2019. Minden jog fenntartva / All Rights Reserved
Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat – GDPR