TOP

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

Projekt címe: Tavaszi megújulás Félegyházán

Projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01884

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás kezdete: 2020.10.31.

Megvalósítás tervezett fizikai befejezése: 2021.09.04.

A projekt célja: A helyi integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot erősítő, elsősorban kulturális és közösségi tartalmú rendezvény fejlesztések megvalósítása úgy, hogy azok a helyi gazdasági fejlesztési célokat is támogassák. Kiemelt cél a helyi társadalom megújítása, valamint a helyi és közösségi alapú gazdaság fejlesztése.

Projekt tartalma, megvalósítandó tevékenységek: Kiskun Napok : 2021. augusztus 21-22.

A magyar kultúrában több szokás is kötődik az új kenyér megszenteléséhez, és az államalapításra történő megemlékezéshez. A keresztény vallási ünnephez igazodó szokásos félegyházi hagyományőrző és népi programelemek megtalálhatóak lesznek a Kiskun Napok kínálatában, ugyanakkor újszerű programelemnek tekinthető a „Tengeri kalandok” műsor, amely a lakosság legfiatalabb és  legidősebb korosztályának is szól, növelve ezzel a rendezvény látogatottságát.

Malom alatti sokadalom: 2021. szeptember 4.

Az ősz színességét a termények sokfélesége és tárolásának változatossága is kifejezi. Ősszel a betakarított gabonatermények útja a malomba vezeti el látogatót, ahol megkezdődik őrlésük, feldolgozásuk. Kiskunfélegyházán „a szélmalmok városában” a 19. században még több mint 60 szélmalom működött, a villany és gőzmalmok megjelenésével a hagyományos szélmolnárság azonban végleg eltűnt a város életéből. Ehhez a régi mesterséghez számos néphagyomány, szokás fűződött, amely az évszázadok során ugyancsak feledésbe merült, már csak a leírásokból ismerhető. A „Malom alatti sokadalom” rendezvény ezt a feledett népi kultúrát szeretné feleleveníteni, megismertetni a mai közönség számára.

Kiskun Múzeum © 2019. Minden jog fenntartva / All Rights Reserved
Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat – GDPR

Tisztelt Múzeumlátogatók!

A 194/2021. (IV. 26.) Kormányrendelet lehetővé tette a muzeális intézmények újranyitását.

A Kiskun Múzeum 2021. június 26-tól éves nyitvatartási rend szerint újra várja látogatóit!

A Kiskun Múzeum és a Petőfi Sándor Emlékház bejelentkezéssel június 26. előtt is látogatható. Intézményünkbe való belépés csak védettségi igazolvánnyal rendelkező felnőttek és a felügyeletük alatt álló 18 éven aluliak számára lehetséges.

Előzetes bejelentkezést hétfőtől-csütörtökig 8-16 óra között, pénteken 13 óráig fogadunk a 76/461-468 telefonszámon, vagy honlapunkon keresztül a bejelentkezés menüben.

Városi tematikus sétákra időpontfoglalás előjegyezhető.

A Móra Ferenc Emlékház felújítási, javítási munkálatok miatt nem látogatható.

 Híreinket elolvashatja közösségi oldalunkon is (Facebook – Kiskun Múzeum).

Vigyázzunk egymásra! Ennek érdekében kérjük, hogy továbbra is használják a kihelyezett kézfertőtlenítőket, ügyeljünk a távolság tartásra, ajánljuk a szájmaszk használatát!

Várjuk szeretettel!