TOP

Terület- és Településfejlesztési Operatív Program

Projekt címe: Tavaszi megújulás Félegyházán

Projektazonosító: TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2020-01884

Támogatás mértéke: 100%

Megvalósítás kezdete: 2020.10.31.

Megvalósítás tervezett fizikai befejezése: 2021.09.04.

A projekt célja: A helyi integrált, közösségfejlesztést és helyi identitástudatot erősítő, elsősorban kulturális és közösségi tartalmú rendezvény fejlesztések megvalósítása úgy, hogy azok a helyi gazdasági fejlesztési célokat is támogassák. Kiemelt cél a helyi társadalom megújítása, valamint a helyi és közösségi alapú gazdaság fejlesztése.

Projekt tartalma, megvalósítandó tevékenységek: Kiskun Napok : 2021. augusztus 21-22.

A magyar kultúrában több szokás is kötődik az új kenyér megszenteléséhez, és az államalapításra történő megemlékezéshez. A keresztény vallási ünnephez igazodó szokásos félegyházi hagyományőrző és népi programelemek megtalálhatóak lesznek a Kiskun Napok kínálatában, ugyanakkor újszerű programelemnek tekinthető a „Tengeri kalandok” műsor, amely a lakosság legfiatalabb és  legidősebb korosztályának is szól, növelve ezzel a rendezvény látogatottságát.

Malom alatti sokadalom: 2021. szeptember 4.

Az ősz színességét a termények sokfélesége és tárolásának változatossága is kifejezi. Ősszel a betakarított gabonatermények útja a malomba vezeti el látogatót, ahol megkezdődik őrlésük, feldolgozásuk. Kiskunfélegyházán „a szélmalmok városában” a 19. században még több mint 60 szélmalom működött, a villany és gőzmalmok megjelenésével a hagyományos szélmolnárság azonban végleg eltűnt a város életéből. Ehhez a régi mesterséghez számos néphagyomány, szokás fűződött, amely az évszázadok során ugyancsak feledésbe merült, már csak a leírásokból ismerhető. A „Malom alatti sokadalom” rendezvény ezt a feledett népi kultúrát szeretné feleleveníteni, megismertetni a mai közönség számára.

Kiskun Múzeum © 2019. Minden jog fenntartva / All Rights Reserved
Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat – GDPR