Népi Építészeti Program

BESZÁMOLÓ

a TLA/NEPI2020/301557 számú szerződés alapján biztosított támogatás felhasználásáról

Kedvezményezett neve: Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának Kiskun Múzeuma

Támogatott tevékenység: Móra Ferenc Emlékház javítási munkálatai

Támogatás – Népi Építészeti Program keretéből: 3.999.992 Ft.

Önerő – Kiskunfélegyháza Város Önkormányzatának támogatása: 1.000.000 Ft

Megvalósulási helyszín: Móra Ferenc Emlékház (6100 Kiskunfélegyháza, Móra Ferenc u. 19.)

A Móra Ferenc Emlékház, mint országosan védett népi műemlék, 1972. február 8-án nyitotta meg kapuit a látogatók előtt. A háromosztatú alföldi parasztház az 1810-es években épült. A Móra-család 1879-1880-ban lakott az épületben. E házban, mely átmeneti otthont nyújtott a családnak, született meg Móra Ferenc, 1879. július 19-én.

A műemléképületen az elmúlt majd 50 évben többször kisebb felújításokat hajtottak végre. Nádtető-, és falazat javítás, meszelés, kiállítás felújítás és bővítés.

2020-ban lehetőség nyílt a Népi Építészeti Program keretében a Móra Ferenc Emlékház javítási, karbantartási munkálatainak elvégzésére pályázni és támogatást nyerni. A Teleki László Alapítvány által kezelt támogatásból, melyhez Kiskunfélegyháza Város Önkormányzata is 20% önerővel hozzájárult, megvalósult az emlékház megújítása.

A megvalósításai idő: 2020. december 01. – 2021. július 31.

Az első ütemben elvégzett támogatott tevékenységek:

  1. Az állagmegóvási munkák megkezdéséhez elkészültek a szakértői vélemények (építéstörténeti tudományos dokumentáció és értékleltár (2021. jan. 20.), valamint a faanyagvédelmi szakvélemény (2021. jan. 18.)

2. A nádtető javítási munkálatainak elvégzése (2021. ápr. 15 – máj. 15) A tetőzetnek csak a felső rétegét kellett javítani és cserélve újraborítani, ami a teljes fedés egyharmada volt. A jó állapotú alsó rétegek újraborításával megnövekedett újra az épület élettartama. Az új nádtetőréteg rovar- és gombaölő szerrel, valamint a tűzvédelem érdekében, égéskésleltetővel lett kezelve.

Előző állapot:

Felújítás után:

3. A villamoshálózat felújítása és a világításkorszerűsítés munkálatai elvégzése.

A második ütemben elvégzett támogatott tevékenységek:

4. A műemlék épület falazatjavítási munkálatai, az épület belső és külső meszelése és a nyílászárók festése valósult meg, 2021. jún. 19 – júl. 20. között.

Előző állapot:

Felújítás után:

A Népi Építészeti Program támogatásának köszönhetően a kiskunfélegyházi Móra Ferenc Emlékház, mint népi műemlék hosszú idő után megújulhatott. A szükséges állagmegóvási munkák elvégzése, mint a nádtető védelme, a falazat javítása és a villamoshálózat korszerűsítése, így hosszú távon biztosítja a műemléképület jó színvonalú megőrzését.

Kiskun Múzeum © 2019. Minden jog fenntartva / All Rights Reserved
Adatkezelési és adatvédelmi szabályzat – GDPR