Épület

A Kiskun Múzeum gyűjteményei és kiállításai az egykori Kiskun Kerületi Kapitányság székházában lelt végső otthonra. Mária Terézia királynő 1753-ban Halasról Félegyházára helyeztette a Kiskun Kerület bíróságát és börtönét. A kerületi ház felépítése késett, 1774-ig a félegyházi községházán működött a hivatal.

A kerületi házat a Kiskunság nyolc községének összefogásával 1774-ben felépítették a mai helyén. A náddal fedett földszintes épület 1793-ban leégett, újabb összefogás eredményeként 1794-ben már állt az új, emelettel bővített kerületi székház főépülete és az udvar közepén a fogva tartás szigorú tömlöce. A barokk stílusú épületegyüttes 1876-ig adott helyet a kerület közigazgatási ügyeinek intézésére. Az önálló

Kiskun Kerület megszüntetésével, a megyeháza fokozatosan elvesztette eredeti rendeltetését, végül a város vezetése 1939-ben úgy határozott, hogy az 1902-ben alapított városi múzeumnak adja át az épületet.

 

1942-ben nyílt meg a Kiskun Múzeum első kiállítása új otthonában. A II. világháború idején hadikórházzá foglalták le, majd magánlakásoknak adták át az épület egy részét. Az 1960-as évek végén sikerült az egész komplexumot a múzeum céljaira hasznosítani.

 

A főépületben állandó és időszaki kiállítóterek, kutatóterem, könyvtár és múzeumi irodák és gyűjteményi raktárak találhatók. Az egykori börtönépületben kapott helyet a büntetéstörténeti kiállítás, a történeti és régészeti gyűjtemény, valamint a földszinten került kialakításra a múzeumpedagógiai foglalkoztató terem is. A néprajzi gyűjtemény nagy része a hátsó épületben és a szín alatt kerület elhelyezésre.